Kolagen - podstawowe informacje

28 Luty
2017

Kolagen jest zaliczany do białek fibrylarnych, a więc takich, które są głównym składnikiem tak zwanej macierzy zewnątrzkomórkowej organizmów zwierzęcych. To właśnie one są składnikiem nie tylko większości tkanek, ale i narządów, w tym chrząstek, skóry, kości i więzadeł.

Ich najważniejsze zadanie polega na utrzymaniu sprężystej struktury tkanek i narządów, to właśnie kolagen daje nam też odporność na rozciąganie. Warto się nim zainteresować także dlatego, że przyspiesza proces gojenia się ran i naprawiania tkanek, a także sprawia, że skóra staje się bardziej elastyczna i gładka.

Kolagen typu I

Kolagen nie jest monolitem, a w toku badań medycznych zdiagnozowano już 29 jego postaci, z których każda ma specyficzne jedynie dla siebie cechy. Najbardziej funkcjonalny jest podział na osiem głównych grup białek kolagenowych, te bowiem różnią się nie tylko rolą, jaką mają do spełnienia, ale i tym, gdzie są zlokalizowane.

Najistotniejszy wydaje się typ I, o którym wiemy, że stanowi nawet 90 procent wszystkich białek kolagenowych znajdujących się w naszym organizmie. Należy go szukać nie tylko w skórze, kościach, czy ścięgnach, ale również w rogówce oka.

Budowa kolagenu

Kolagen typu II i III

Innym ciekawym typem kolagenu jest typ II obecny w chrząstkach stawów oraz typ III, który buduje między innymi ściany jelita oraz macicy. Jeśli analizujemy kolagen z typowo dietetycznego punktu widzenia, jego najbardziej wartościowa definicja mówi o tym, że mamy do czynienia z białkiem, które nie jest w pełni wartościowe ze względu na to, że w jego składzie nie znajdują się wszystkie niezbędne nam aminokwasy.

Jeśli kolagen ma być syntezowany w naszym organizmie, niezbędna wydaje się obecność w nim również witaminy C, nie można więc zapominać o tym, że suplementacja kolagenu nie zda się na wiele, jeśli nie zadbamy o jej odpowiednio wysoki poziom.

Pożywienie bogate w kolagen

Najlepszym kolagenem jest, bez wątpienia, ten, z którym mamy do czynienia w produktach pochodzenia zwierzęcego, warto więc sięgać między innymi po wywary z kurzych łapek oraz wszystkie te produkty, których składnikiem jest żelatyna spożywcza. Jeśli nie zadbamy o odpowiedni poziom kolagenu w naszym organizmie, ten szybko poinformuje nas o tym, że oczekuje od nas wsparcia.

Pogorszy się stan naszej skóry i paznokci, a także funkcjonowanie naczyń limfatycznych i krwionośnych. Często problemy z kolagenem prowadzą też do zmian zwyrodnieniowych stanów oraz do przedwczesnego starzenia się komórek w naszym organizmie.

Autor

Paulina Głodek

Redakcja doladujgsm.pl

To może Cię zainteresować